MJML ile E-mail Template Oluşturma

Sıfırdan E-mail Template oluşturmanın kolay yolunu öğrenin

E-mail template oluşturmak, herhalde çoğu Frontend Developer’ın karın ağrısıdır. Neyse ki Mailjet ekibinin çıkardığı bu ürün ile e-mail template oluşturmak artık çocuk oyuncağı.

Başlarken

MJML, Mailjet ekibinin oluşturduğu bir işaretleme dilidir.

Visual Studio Code eklentisi olarak ya da direkt tarayıcıda çalışan online editörleri mevcut. İşe başlamadan önce ister eklentiyi kurun, isterseniz online olarak deneyin.

Sayfa Yapısının Oluşturulması

E-mail templatemizin ana yapısı aşağıdaki gibidir.

<mjml>
  <mj-head></mj-head>
  <mj-body></mj-body>
</mjml>

Tıpkı HTML’de olduğu gibi head ve body’den oluşan ana yapımızı yazdıktan sonra, tasarıma göre ihtiyaçlarımızı karşılayacak diğer etiketleri inceleyip uygulayabiliriz.

mj-head

mj-head etiketi, MJML dahilindeki head bileşenlerini barından etikettir. Bunlar;

mj-attributes

MJML etiketlerinin varsayılan değerlerini barındıran etiketleri kapsar. Bu etiket altında yazılan etiketlere verilen değerler, o etiketler için varsayılan değer olarak kullanılır.

mj-breakpoint

Mobil görünüme geçilecek genişlik değerinin tanımlandığı etikettir.

mj-font

Bu etiket ile kullanacağınız yazı tipini yükleyebilirsiniz.

mj-style

özel css kurallarınızı tanımlamanıza ve barındırmanıza yardımcı olur.

mj-title

Sayfanın başlığını içeren etikettir.

Çok kullanılmasa da var olan diğer head bileşenleri;

  • mj-html-attributes
  • mj-preview

Sayfa içeriğinizi oluşturmanızı sağlayacak etiketler;

mj-body

E-mailinizin başlangıç noktası, burada yazdığınız tüm içerikler e-mail template’inizde görüntülenir. Tıpkı HTML’de body etiketinin sayfa elementlerini kapsadığı gibi, mj-body de tüm e-mail template’inizdeki içerikleri kapsar.

mj-wrapper

Bu etiket, bir ya da birden fazla section’ın kapsayıcısıdır. Sayfa içeriğinizin kenar boşluklarını ve bu alanla verebilirsiniz.

mj-section

E-mail template’inizde birbirinden bağımsız bölümler yer alır. Bunların her birini bir section içerisinde barındırabilirsiniz.

mj-column

MJML’in kolaylığını hissedeceğiniz etiket olan mj-column ile tasarımdaki sütunlarınızı oluşturabilirsiniz. Bir section (mj-section) içerisine birden fazla mj-column ekleyerek satır boyunca istediğiniz kadar sütun ekleyebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir konu var: Mobilde, section içerisine yazılmış ne kadar mj-column olsa da mobil genişliğe geçildiği an tek sütuna düşecek, yan yana sütunlarınız alt alta görüntülenecektir.

mj-group

Mobilde alt alta düşmemesini istediğiniz sütunlarınızı (mj-column) mj-group ile kapsayıp, mobilde de sütunların yan yana görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. mj-group içerisindeki sütunlarınız yüzdelik değer almalıdır.